fbpx

Het ervaringsverhaal van Mariëlle van Dijk en Sergio Lieveld

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijke thema’s in onze organisatie. Dat zie je niet alleen terug in onze Forvis Mazars For Good filosofie, maar ook in de klanten die we bedienen. Op ons kantoor in Amsterdam gingen we in gesprek met Mariëlle van Dijk, partner Audit & Assurance, en Sergio Lieveld, Manager Audit. Beiden zijn werkzaam binnen Forvis Mazars en hebben als specialisatie maatschappelijke organisaties. In dit interview vertellen zij over hun werk en wat werken met maatschappelijke organisaties binnen Forvis Mazars voor hen zo leuk maakt.

Wat doen jullie binnen Forvis Mazars?
Mariëlle: “Bij Forvis Mazars werk ik als Partner in Audit & Assurance. Ik ben in 2022 overgestapt naar Forvis Mazars na een lange carrière bij PwC. Mijn betrokkenheid bij maatschappelijke organisaties is altijd een rode draad geweest in mijn loopbaan en daarom voelde de overstap naar Forvis Mazars, waar ik me volledig kan richten op deze sector, als een natuurlijke keuze.”

Sergio: “Ik ben al 17 jaar werkzaam bij Forvis Mazars, waarvan de laatste jaren als Manager Audit. Mijn interesse in het accountancyvak begon op de middelbare school toen een accountant kwam vertellen over het vak. In 2007 ben ik via een vriend die bij Forvis Mazars werkte hier aan de slag gegaan, mijn eerste ‘serieuze’ baan. En het bevalt, want 17 jaar later zit ik er nog. Vanaf het begin werk ik voor verschillende stichtingen en verenigingen en dat doe ik nog steeds met veel plezier.”

Waarom hebben jullie gekozen voor de focus op maatschappelijke organisaties?
Mariëlle: “Het werken met maatschappelijke organisaties geeft me de kans om bij te dragen aan een rechtvaardigere samenleving. Ik vind het inspirerend om te zien hoe deze organisaties zich inzetten voor belangrijke sociale kwesties en fijn om hen te helpen bij het versterken van hun financiële integriteit. Het voelt goed om mijn expertise in te zetten voor organisaties die een positieve impact hebben op de samenleving.”

Sergio: “Wat mij aantrekt, is de passie en toewijding die ik zie bij maatschappelijke organisaties. Ze streven naar een hoger doel en willen echt een verschil maken in de wereld. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Wat doen jullie precies voor de maatschappelijke organisaties?
Sergio: “We worden aangesteld om de jaarrekening te controleren. Dat is een doorlopend proces waar we het hele jaar mee bezig zijn.”

Mariëlle: “Het start met de planningsfase, waarin we uitdenken wat we precies gaan doen bij deze klant. Vervolgens volgt de interimcontrole, waarin we langsgaan bij de organisatie. We beoordelen dan hoe de processen eruitzien, welke systemen er zijn die ons kunnen ondersteunen bij de controle en de interne beheersing (alles wat de organisatie doet om zo efficiënt mogelijk te opereren en risico’s te mitigeren). Daarna ontvangen we van de organisatie de concept jaarrekening en gaan we aan de slag met de controle daarvan. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld steekproeven en testwerkzaamheden doen. We controleren of de jaarrekening, waarin de organisaties de verantwoording opnemen over wat ze hebben gedaan met het geld dat ze hebben ontvangen, een juist beeld geeft.”

Sergio: “Maatschappelijke organisaties werken met publiek geld en dat maakt onze controle van de jaarrekening of andere verantwoording extra relevant voor het maatschappelijk verkeer. Dat zie je ook bij de betrokkenheid die deze organisaties hebben bij de controle: ze willen niet alleen een vinkje dat het goed is, ze willen écht een goede verantwoording voor hun achterban. Als we de controle hebben uitgevoerd, is hopelijk alles in orde en kunnen we een goedkeurende controleverklaring afgeven.”

Mariëlle: “We gaan altijd langs bij onze klanten zodat we op een goede manier feeling krijgen met de organisatie. Hierbij gaan we niet alleen naar het hoofdkantoor, maar bijvoorbeeld ook naar regionale vestigingen in binnen- en buitenland. Op die manier zien we goed wat er allemaal binnen de organisatie gebeurt. Het is een belangrijk deel van onze controle om te zien hoe het ontvangen geld wordt besteed.”

Wat vinden jullie zo leuk aan jullie werk voor maatschappelijke organisaties?
Mariëlle: “Je kunt zoveel organisaties van binnen zien en het is echt mensenwerk. Je moet je klant goed kennen om de controle te kunnen doen. Die communicatie en organisaties leren kennen maakt het voor mij leuk. Iedere dag is anders, iedere klant is uniek en dat merk je in de werkzaamheden. De jaarrekeningcontrole is heel concreet: je krijgt iets en je kunt het gaan controleren. Dat tastbare vind ik prettig.”

Sergio: “Het is erg uitdagend. De opdrachten zijn veelzijdig, er is verschillende wet- en regelgeving en in deze sector heb je veel te maken met subsidies of keurmerken. Ook zijn de klanten heel veelzijdig: de ene dag zit je aan tafel bij KWF en de dag erna bij een kleinere stichting in Amsterdam. Deze verscheidenheid maakt het voor mij extra interessant. Daarnaast vind ik het heel leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van mijn collega’s, door training-on-the-job te geven. Het is belangrijk voor de kwaliteit die we leveren om tijd te stoppen in de opleiding van onze collega’s. En het is natuurlijk heel fijn dat je dan van deze collega’s waardering krijgt hiervoor.”

Waarom hebben jullie gekozen voor het werken met maatschappelijke organisaties binnen Forvis Mazars?
Mariëlle: “Wat ik prettig vind, is dat Forvis Mazars een overzichtelijke omvang heeft. Daardoor ken ik mijn collega’s goed en voel ik een hechte onderlinge betrokkenheid.”

Sergio: “Voor mij is het de werk-privébalans. Als vader van drie jonge kinderen (van 6, 4 en 2) waardeer ik het enorm dat Forvis Mazars een flexibel beleid heeft waardoor ik quality time met mijn gezin kan doorbrengen naast mijn werk. Mijn leven is heel goed in balans.”

Jaarlijks is er een seminar dat door Forvis Mazars georganiseerd wordt voor maatschappelijke organisaties. Waarom doen jullie dat?
Mariëlle: “We vinden het belangrijk om onze klanten te informeren over actualiteiten op het gebied van bijvoorbeeld belastingen, CSRD en andere zaken die voor hen relevant zijn. Daarnaast biedt het onze klanten de mogelijkheid om met gelijkgestemden te netwerken. We horen van onze klanten altijd dat ze dat heel erg waarderen. Dit jaar hebben we weer een hele leuke editie gehad, de aftermovie kun je op onze site bekijken.”

Komen maatschappelijke organisaties nog op een andere manier terug in jullie leven?
Sergio: “Zeker, bijvoorbeeld via de Forvis Mazars Foundation. Deze foundation ondersteunt maatschappelijke en duurzame initiatieven en stimuleert medewerkers om bij te dragen. Niet financieel maar juist in de praktijk: elke collega kan jaarlijks 20 uur vrijwilligerswerk onder werktijd doen. Zo heb ik met een groep collega’s een kerstdiner op kantoor geregeld voor het Leger des Heils. Forvis Mazars had een kok geregeld die voor alle bezoekers een heerlijke maaltijd klaarmaakte. Ik heb de maaltijd voor de 30 collega’s bereid die vrijwillig hielpen bij het kerstdiner (bijvoorbeeld in de bediening of de afwas). We hebben ook een keer een barbecue georganiseerd voor het Leger des Heils. Ik vind het Leger des Heils een mooie organisatie, zou het heel gaaf vinden als we daar ooit voor aan de slag mogen, ook al valt deze klant niet onder maatschappelijke organisaties.”

Mariëlle: “Privé vind ik het eveneens belangrijk om me maatschappelijk in te zetten. Zo ben ik lid van de Raad van Toezicht van Movies That Matter en van Dutch&Detained. Op die manier ben ik betrokken bij toezichthouden op wat de organisatie doet. Ik zit dan ‘aan de andere kant’ en zit aan tafel met de bestuurders en de accountant van de stichting. Dat is heel waardevol, die ervaringen neem je weer mee in je werk. Je leert daar iets en je brengt er iets.”

“Daarnaast ben ik voorzitter van de RJ-werkgroep (Raad voor de Jaarverslaggeving) Fondsenwervende Organisaties. De werkgroep houdt zich bezig met de verslaggevingsrichtlijnen die wij bij de controle van jaarrekeningen weer tegenkomen. Ik vind het interessant om op die manier in de sector betrokken te zijn. En ook fijn: als klanten ergens tegenaan lopen in de richtlijnen, kan ik dat proberen te vertalen naar de regelgeving. Op die manier kan ik óf proberen bepaalde problematiek aan te passen óf begrijpen waarom hiervoor is gekozen en dat terugkoppelen aan de klant.”

Wat zouden jullie mee willen geven aan studenten of starters die het vak in willen?
Mariëlle: “Het is belangrijk om je goed te verdiepen in het beroep en te kijken of het past bij jouw interesses en vaardigheden. Ga meelopen, stel vragen en wees communicatief, want dat zijn essentiële eigenschappen in dit vakgebied.”

Sergio: “Meelopen is bij Forvis Mazars heel gebruikelijk en juichen we toe. We hebben regelmatig stagiairs die na hun afstuderen bij ons blijven werken. Leuk is dat je als starter vanaf dag 1 meegaat naar klanten en zo echt een goede inkijk krijgt in de wereld van onze klanten en ons mooie vak. Je ontdekt dan gelijk de diversiteit: de basis van accountancy is cijfers, maar er zit zoveel meer omheen. Er zijn ook mogelijkheden voor werkstudenten of stages. Dus mocht je ons vak in willen of meer willen weten over onze werkzaamheden, schroom dan niet en benader ons of één van onze collega’s.”

“Cijfers zijn de basis van accountancy, maar er zit zoveel meer omheen”